Ingredienser

2 clsnaps
2 clQueens Hyldeblomst
10 clcitronvand
citronskal
isterninger

Sådan gør du

Fyld et glas med isterninger og mix langsomt snaps og Queens. Top med citronvand og garner med citronskal.

Bedøm opskriften

Gns. bedømmelse 5 / 5. Bedømmelser 1

Kulturklassikeren fra Matador

Flyversjussen er en gammel dansk drink de fleste husker fra Matador hvor flyversjussen var en af Jørgen Varnæs foretrukne fristelser. Flyversjussen er en enkel cocktail bestående af snaps og citronvand. Flyversjussens oprindelse anslås til at være helt tilbage til 1937.

82 år senere har vi nu givet den gamle klassiker et nyt twist der gør den danske klassiker endnu mere dansk, med smag af økologisk hyldeblomst fra Queens Hyldeblomst.

Valg af snaps

Snapsen i sjussen spiller en afgørende rolle for drinkens smag. Den gængse snaps hertil er de klassiske taffelakvavitter som Rød Aalborg eller Brøndum, der giver en krydret smag med de velkendte noter af kommen. Står du tilfældigvis med en dild akvavit på hånden eller foretrækker du dild akvavit skal brugen heraf bestemt ikke underkastes. Dildens let pikante smag giver flyversjussen en fantastisk smag, der langt fra henleder til en drink opstået i krigstiden.

Hvad har det med en flyver at gøre?

Der findes intet definitivt svar på hvor en flyversjus egentligt stammer fra, eller hvorfor det hedder en flyversjus. Den åbenlyse forklaring er at det enten har været en drink for piloter eller rejsende danskere der skulle have styr på nerverne. Men med første registrering af ordet i 1937, virker det ulogisk at drinken har noget med kommerciel flyvning at gøre, da dette først gjorde sit gennembrud i 60’erne.

En anden, og mere logisk forklaring er at engelske militær-piloter der kom til Damark efter anden verdenskrig i 1945, ikke kunne få deres vanlige gin med ginger ale. I stedet kompensererede de britiske piloter med en sjus bestående af snaps og citronvand – en flyversjus.